Ožujak 2014.
„ U građanskim društvima, kakvim su ustavom sebe proklamovale sve države na Balkanu, mora se imati više osjećaja za probleme onih koji žele biti samo građani i voljeti državu u kojoj žive, a istovremeno sačuvati vezu i ljubav prema svom rodu, sv.
Autorska večer poznatog crnogorskog pjesnika Mladena Lompara, na kojoj je predstavljena njegova najnovija zbirka pjesama „Balsamovana kletva“, održana je jučer navečer u crkvi Svetog Duha u Kotoru u organizaciji Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.
O jednom od najvažnijih crnogorskih pjesnika i njegovu stvaralaštvu s puno su metafora i biranih riječi govorila renomirana imena iz crnogorskog kulturnog i književnog života: Pavle Goranović, Nela Savković Vukčević, Obrad Pavlović i Vesna Vičević.
EUROATLANSKE INTEGRACIJE NEMAJU ALTERNATIVE.
Tivat, 27. 3. 2014.- Jučerašnja panel-diskusija “Izazov NATO integracija Crne Gore”, koja je u organizaciji HGI-ja, DPS-a i SDP-a održana u multimedijalnoj dvorani Općine Tivat, trajala je preko dva sata i opravdala je u potpunosti zadati cilj- potaknuti konstruktivnu javnu polemiku.
Predavanje o NATO integracijama.
Blok političkih stranaka koje podržavaju ulazak Crne Gore u NATO savez – Hrvatska gradjanska inicijativa, Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija pozivaju sve zainteresirane građane na predavanje na temu “Izazov NATO integracija Crne Gore” koje će se održati 27. 3. 2014. u Tivtu, u Multimedijalnoj dvorani Općine Tivat, Trg Magnolije s početkom u 18:30h.
Večer s Lukom Paljetkom u Podgorici.
PODGORICA – Ljubitelji književnosti sinoć su imali jedinstvenu priliku uživati u nesvakidašnje ugodnoj i inspirativnoj književnoj večeri s poznatim književnikom, prevoditeljem i sjajnim govornikom i eruditom, Lukom Paljetkom, u podgoričkoj Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, organiziranoj povodom obilježavanja 21. ožujka, Svjetskog dana pjesništva.
IZVJEŠĆE O ODRŽANIM SJEDNICAMA.
Sjednica Odbora za znanost i informatiku održana je 14. 3. 2014. godine 18. 30. u Tajništvu Vijeća u domu kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi. Prihvaćen je Nacrt rada Odbora koji je predložio koordinator Marin Čaveliš, te su dogovorene osnovne smjernice rada Odbora.
DONACIJA TRIPA MRKOVIĆA HRVATSKOJ KNJIŽNICI "LJUDEVIT GAJ"
Hrvatska knjižnica „Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi postaje sve bogatija zahvaljujući brojnim donatorima. Tripo Mrković sa Seljanova Hrvatskoj knjižnici ” Ljudevit Gaj” u Donjoj Lastvi darovao je vrijednu zbirku knjiga i priručnika. Donacija obuhvaća izdanja iz svjetske i dječije književnosti, nekoliko biografija i monografija, te djela iz popularne publicistike, poput kuhara i geografskog atlasa. Gospodinu Mrkoviću je u ime HNV-a i Knjižnice na ovoj humanoj gesti zahvalio predsjednik Vijeća Zvonimir Deković.
Ulazak u NATO ogroman je korak prema članstvu u EU.
Podgorica, (MINA) – Ulazak u NATO ogroman je korak prema članstvu u Evropskoj uniji (EU), smatra predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zvonimir Deković, navodeći da ekonomsku situaciju Crne Gore vidi kao trenutnu prepreku ulasku zemlje u Alijansu.
On je ocjenio da Crna Gora treba da uvaži činjenicu da je od 28 država koje su u EU, njih 22 i članice NATO-a.
“Sigurni smo da ta brojka treba prevagnuti na stranu opredjeljenja Crne Gore da postane dijelom evropske dominantne većine”, kazao je Deković agenciji MINA.
OBAVIJEST O RADU DOPUNSKE ŠKOLE ENGLESKOG JEZIKA.
U organizaciji Hrvatske građanske inicijative od 1.ožujka u Kotoru je nastavila s radom Dopunska škola engleskog jezika u prostorijama stranke, u redovitim terminima subotom:
– najmlađa grupa od 09:00-10:00 sati.
– srednja grupa od 10:15-11:15 i.
– starija grupa od 11:30-12:30.
Ovom prigodom želimo obavijestiti javnost da će se u Tivtu također organizirati dopunska nastava na engleskom jeziku, besplatno, za učenike osnovnih škola.
DONACIJA KNJIŽNICE HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI.
Uprava Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na čelu s Vedranom Juričićem i glavnim tajnikom Uprave akademikom Pavlom Rudanom, Hrvatskoj knjižnici “Ljudevit Gaj” u Donjoj Lastvi darovali su mnoga vrijedna izdanja iz svoga bogata fundusa. Donacija obuhvaća knjige iz područja povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, arheologije. Među darovanim knjigama je i Monografija o 150 godina HAZU-a. Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti osnovana je kad i Akademija, 1861. godine.
SUSRET BISKUPA SA ČLANOVIMA ODBORA ZA VJERU I POVIJEST HNV-A.
Na poziv kotorskoga biskupa mons. Ilije Janjića održan je prvi sastanak Odbora za vjeru i povijest Hrvatskoga nacionalnog vijeća. Susretu je nazočio kancelar Kotorske biskupije, don Pavao Medač, župnik crkve sv. Eustahija iz Dobrote. Članovi Odbora su na sastanku predočili biskupu Janjiću statutarne ovlasti Vijeća, a u nastavku razgovora su, prilikom razmjene mišljenja i dosadašnjih iskustava, postigli potpuno suglasje, te dobili blagoslov od biskupa da, kako Odbor, tako i Vijeće, nadalje nastavi djelovanje u istom pravcu.
Prosinac 2011 (11) Siječanj 2012 (5) Srpanj 2012 (1) Studeni 2012 (4) Kolovoz 2013 (2) Rujan 2013 (16) Listopad 2013 (23) Studeni 2013 (32) Prosinac 2013 (25) Siječanj 2014 (22) Veljača 2014 (17) Ožujak 2014 (11) Travanj 2014 (15) Svibanj 2014 (18) Lipanj 2014 (34)
ANKETA – SVEUČILIŠTE U ZAGREBU.
Sažetak ostvarenih ciljeva HNV-a u 2017. godini.
Tiskanje separata ,,Svevremena ostavština Josipa Slade Šilovića”
je realizirano uz financijsku potporu Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Pristupnica – suradnici.
Postanite suradnik i prijatelj Hrvatskog nacionalnog vijeća.