Репродуктивно здраве.
Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) сочи, че HPV може да се предаде от майката на детето по време на раждането, но това се случва „рядко“. Всъщност, според агенцията това става при 1.1 на 100 000 деца. В тези изключително редки случаи, HPV инфекцията се открива в респираторните пътища на децата, което може да доведе до подобни на брадавици образувания – най-често в ларинкса. Ранната диагностика и грижа са от ключово значение.
Наличието на HPV не пречи на жената да забременее.
При повечето бременни жени с генитални брадавици или история от такива, рядко се наблюдават свързани с HPV усложнения по време на бременността или при раждането. По време на бременността гениталните брадавици могат да увеличат броя си поради промени в имунната система на организма. Следователно, лечението им може да бъде отложено за след раждането, за да проследи дали ще изчезнат от само себе си.
Повечето деца, родени от жени, които са имали генитални брадавици, не страдат от усложнения, причинени от HPV. Само в много редки случаи може да се появят брадавичести образувания в гърлото на новороденото. Цезаровото сечение не се препоръчва като предпазна мярка срещу това явление.
Ако развиете предраково състояние (цервикална дисплазия), това ще повлияе ли върху способността Ви да имате дете?
Нито дисплазията, нито нейното лечение могат да попречат на способността Ви да забременеете. Въпреки това, ексцизионното лечение (напр. LEEP и студената конизация) увеличава риска от преждевременно раждане, което налага раждането с цезарово сечение и води до раждане на недоносено бебе. (Към днешна дата, повечето проучвания не установяват подобна зависимост при аблативните лечения. Въпреки това, е трудно да се направи категорично заключение по въпроса). Ако възнамерявате да имате деца, обсъдете тези потенциални усложнения с лекаря си.
Ако имате рак на маточната шийка, това означава ли, че повече няма да можете да имате деца?
При инвазивен рак на маточната шийка, обикновено се налага отстраняване на матката. Въпреки това, има вариант за провеждане на минимално инвазивна хирургична намеса, която запазва способността за раждане на деца при млади жени с малки по размер тумори е една възможност. Тази процедура се нарича „радикална вагинална трахелектомия с лапароскопска тазова лимфаденектомия”.
Ако сте диагностицирана с дисплазия или рак на маточната шийка докато сте бременна, какво лечение се предприема?
Например, консенсусните указания на Американския журнал по акушерство и гинекология (AJOG) препоръчват, че при бременни жени диагностицирани с CIN2 или CIN3 (умерена или тежка дисплазия ), лечението и проследяващите прегледи трябва да се отложат за 6 седмици след раждането.
При жени с инвазивен рак на маточната шийка,лечението зависи от стадия на раковото заболяване и на бременността. За рак, открит на ранен етап или по време на последния триместър от бременността, лечението обикновено се отлага за след раждането.
Информацията в този сайт НЕ може да замести прегледа от лекар. Текстовете, графиките и интерактивните инструменти се предоставят само за образователни цели. Ако имате здравословни проблеми, трябва да се консултирате с вашия лекар.
Мненията и темите във форума отразяват личната позиция на съответните автори и Ес Джи Пи Био Дайнамикс ООД не може да носи отговорност за тях.
digene® е запазена търговска марка на QIAGEN Group.
Регистрирани имена и търговски марки, използвани в този сайт не следва да се смятат за незащитени от закона, дори ако не са маркирани като такива.
Електронен бюлетин.
Какво се говори в Twitter.
Виждаме, че ви е интересно.
Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.